overview left

 Φούρνος

Ο Βάιος Δημητρίου προσφέρει μια ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προδιαγραφές στο χώρο της αρτοποιϊας στα Ιωάννινα.

Όλα τα προϊόντα είναι χειροποίητα από αγνά υλικά υψηλής ποιότητας. Ψωμί, κριτσίνια, γλυκά και κάθε είδους αρτοσκευάσματα πληρούν τις πιο απαιτητικές γευστικές ανάγκες του πελάτη.


Τα εργαστήρια παρασκευής των αρτοσκευασμάτων στοχεύουν στη δημιουργία προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.

Ο Βάιος Δημητρίου παρέχει ακόμα και υπηρεσίες catering και delivery προς εξυπηρέτηση των αναγκών του καταναλωτή.

overview right

Η ιστορία του ψωμιού

Η ιστορία του ψωμιού ξεκινάει πριν από 30.000 χρόνια στην Ευρώπη. Το πρώτο ψωμί που φτιάχτηκε πιθανόν να ήταν μια εκδοχή πάστας σιτηρών, φτιαγμένης από καβουρδισμένους και αλεσμένους κόκκους δημητριακών και νερό, και μπορεί να προέκυψε τυχαία κατά το μαγείρεμα ή και σκόπιμα μετά από πειραματισμό με αλεύρι ολικής αλέσεως και νερό. Το πιο πιθανό είναι να ήταν άζυμο.

Τα δημητριακά και το ψωμί έγιναν βασική τροφή στη Νεολιθική εποχή, περίπου 10.000 χρόνια πριν, όταν το σιτάρι και το κριθάρι ήταν ανάμεσα στα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν. Η καλλιέργειά τους εξαπλώθηκε από τη Νοτιοδυτική Ασία στην Ευρώπη, τη Βόρειο Αφρική και την Ινδική χερσόνησο και έδωσε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να γίνουν αγρότες και όχι κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες.

Η εμφάνιση του ψωμιού με προζύμι τοποθετείται κατά πάσα πιθανότητα πάλι σε προϊστορικούς χρόνους, όμως οι πρώτες μαρτυρίες εντοπίζονται στην αρχαία Αίγυπτο. Στην αρχαιότητα, η ιδέα ενός αυτοτελούς φούρνου που θα μπορούσε να προθερμανθεί, έχοντας μια πόρτα για πρόσβαση, φαίνεται να ήταν ελληνική.


overview left
Για πολλές γενιές το άσπρο ψωμί προτιμούνταν από τους πλούσιους, ενώ οι φτωχοί έτρωγαν μαύρο (ολικής αλέσεως) ψωμί. Όμως, στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες τα πράγματα αντιστράφηκαν στα τέλη του 20ου αι., με το ψωμί ολικής αλέσεως να προτιμάται, εξαιτίας της υψηλής διατροφικής του αξίας, σε αντίθεση με το άσπρο που συνδέθηκε με άγνοια για τη διατροφή.

Σήμερα, παρά τις τεράστιες προόδους που έχουν σημειωθεί χάρη στην εφαρμογή νέων, επιστημονικά καταξιωμένων μεθόδων, στις ραγδαίες τεχνολογικές επιτεύξεις, στους αυτοματισμούς, στην τυποποίηση διαδικασιών και πρώτων υλών, η παρασκευή του καλού ψωμιού διατηρεί έμπρακτα το στοιχείο της τέχνης.

Καθοριστικός παραμένει ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα, των ειδικών με έμπνευση, μεράκι, μαστοριά, πείρα, με ικανότητα σωστής επιλογής και συνδυασμού των ποιοτικών υλικών, που όλα μαζί αξιοποιούν ακόμη αποτελεσματικότερα και εμπλουτίζουν ουσιαστικά τα πλεονεκτήματα της προηγμένης και συνεχώς εξελισσόμενης αρτοποιίας.

Φούρνος

 Ν. Ζέρβα & Σαλαμάγκα 1

2651029413

info@vaiosdimitriou.gr

Sportscaffe

 Δωδώνης & Καποδιστρίου

2651068598

info@vaiosdimitriou.gr

Προμηθευτές

 Δωδώνη

Philadelphia

Hellmann's

Προμηθευτές

Μύλοι Παπαφίλη

Pummaro

     Sitemap